Nieuwe vullingen of vervanging van vullingen? Wanneer er tandbederf in een tand of kies aanwezig is of wanneer een kies afbreekt, kan de tandarts dit herstellen door een vulling te plaatsen. De tandarts kan deze behandeling zelf uitvoeren of je doorverwijzen naar een mondhygiënist voor kleine nieuwe gaatjes. Vullingen kunnen tandkleurig of zilverkleurig zijn.
Indien nodig zal de tandarts je eerst verdoven. Vervolgens verwijdert hij het tandbederf of de oude vulling. Zodra de kies volledig schoon en droog is, wordt deze geëtst om het oppervlak ruw te maken, zodat de vulling beter kan hechten. Daarna wordt er een speciale hechtlaag aangebracht waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. Tot slot wordt de vulling afgewerkt met een boortje.
Amalgaam (zilverkleurig) is een vulmateriaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Amalgaamvullingen zijn zeer duurzaam en worden gebruikt voor het opvullen van gaatjes in kiezen. De afgelopen jaren wordt er echter steeds minder vaak gebruikgemaakt van amalgaam.
In de meeste gevallen worden er tegenwoordig witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer is composiet het meest gebruikte materiaal. Composiet is geschikt voor het repareren van alle tanden. Als er bijvoorbeeld een stukje van een voortand is afgebroken, kan dit worden hersteld met composiet. Dit materiaal heeft dezelfde kleur als de tanden en kan worden aangepast aan de natuurlijke kleur.
Tandarts Den Bosch werkt uitsluitend met wit vulmateriaal.